Home > LAPORAN PERLAWANAN > WOLVES MENCABAR GALAXY – BABAK DUA

WOLVES MENCABAR GALAXY – BABAK DUA

3 – 3

Perlawanan antara Wolves dengan Galaxy disambung hari ini (Jumaat) setelah ditunda semalam akibat hujan lebat dan padang digenangi air. Separuh masa pertama semalam perlawanan berlangsung hanya bagi tempoh 23 minit. Pihak penganjur memutuskan bahawa tempoh perlawanan untuk separuh masa kedua ini ialah 40 minit. Perlawanan sambungan ini juga merupakan kejadian pertama dalam Liga Bola Sepak SMK Putatan ini.

Cuaca agak baik walaupun ada tanda-tanda hujan akan turun. Perlawanan terpaksa dimulakan lewat iaitu pada pukul 2:30 petang walaupun penjadualan asal perlawanan harus bermula 2:00 petang. Ini kerana masih ada pemain yang bermain semalam yang gagal hadir ke padang sebelum pukul 2:00 petang, dan ia melibatkan kedua-dua pasukan.

Mengikut peraturan pertandingan Liga, perlawanan sambungan seperti ini menetapkan hanya pemain asal yang terdaftar dalam senarai bermain semalam boleh dibenarkan bermain, termasuklah senarai pemain simpanan perlawanan separuh masa pertama semalam. Pemain lain yang tidak disenaraikan dalam borang Pendaftaran Pemain Pasukan tidak dibenarkan sama sekali untuk bermain.

Dari awal sepak mula separuh masa kedua ini, persaingan yang sengit telah ditunjukkan oleh Wolves terhadap Galaxy. Serangan dilakukan dari kedua-dua belah, kiri dan kanan padang. Galaxy berusaha mengekang gerakan serangan Wolves dan berjaya mematahkannya.  Wolves menunjukkan kesungguhan dan keyakinan yang tinggi untuk mencapai kemenangan sulung mereka. Wolves berjaya menunjukkan taringnya apabila gol pertama mereka muncul melalui percubaan jarak jauh Shahijan diminit ke-11 perlawanan sambungan ini (minit 34+) yang berjaya mengatasi penjaga gawang Galaxy, Wismillah.

Galaxy tidak berputus asa dan berusaha keras untuk mencari gol penyamaan. Dalam tempoh 10 minit kemudian Shari Podding akhirnya berjaya menjaringkan gol penyamaan tersebut. Wolves kembali menyerang dengan garang dan akhirnya menemui gol kedua melalui sepakan Wan Hasnulnizam di minit ke-24 (minit 47+). Jaringan tersebut menyentak Galaxy untuk cuba mengejar. Usaha Galaxy berjaya apabila 1 minit kemudian M. Shahril menyumbat gol penyamaan dengan kedudukan seri 2 sama. Penjaga garisan pada awalnya telah mengangkat bendera menunjukkan kesalahan ‘offside’, tetapi pengadil membantah keputusan penjaga garisan dan memberikan gol tersebut. Keputusan tersebut jelas menggembirakan Galaxy.

Pada minit ke-39 perlawanan separuh masa kedua ini, penyerang Galaxy M.Sharil telah dilayangkan kad kuning. Tetapi insiden tersebut tidak menjejaskan fokus Galaxy. Pengawai pengadil ke-4 memberi isyarat perlawanan tamat setelah tempoh perlawanan genap 40 minit. Pengadil meneruskan perlawanan dan tak sampai 1 minit masa tambahan, M.Shahril  berjaya merampas bola dan menjaringkan gol ke-3 Galaxy untuk mendahului Wolves 3-2.Perlawanan masa tambahan diteruskan dengan Wolves menggunakan kesempatan itu untuk membuat serangan kali terakhir. Kesilapan pemain tengah melakukan kekasaran menyebabkan Wolves dihadiahkan sepakan percuma dari jarak lebih kurang 30-40 meter dari gawang Galaxy. Wan Azrai mengambil sepakan percuma itu dan melakukan percubaan terus ke gawang lawan. Wismillah gagal menepis keluar bola untuk  menyelamatkan bola tersebut. Gol penyamaan tersebut, di minit ke-42, mengagalkan misi Galaxy meraih mata penuh untuk perlawanan kali ini.

Perlawanan tamat dengan keputusan rasmi seri, Wolves 3-3 Galaxy.

 1. Are-lee
  May 13, 2010 at 7:27 PM

  hahahaha……. PndaI ckg NordIn plh pngNjng B’tua las wek… hahahahaha………

 2. Ismeth
  May 8, 2010 at 7:39 PM

  cikgu, sorry, report buruk. tiada persediaan. internet slow. masa suntuk.

 3. May 8, 2010 at 9:09 AM

  Tahniah di atas perlawanan yang ‘best’ petang kelmarin. Perlawanan Wolves dan Galaxy tetap mencipta sejarah sebagai perlawanan pertama dalam Liga Bola Sepak SMK Putatan Piala Pengetua yang ditangguhkan kerana cuaca dan disambung dalam tempoh 24 jam.

  Terima kasih di atas kerjasama kedua-dua pasukan.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: