Home > PENGETAHUAN, PERATURAN > PERATURAN ‘OFFSIDE’ (Contoh)

PERATURAN ‘OFFSIDE’ (Contoh)

sbg contoh international game.. aku x ingat yg mana satu di mana striker dia x offside sbb ada player defence yg injured tp duk kat luar padang sblh dgn tiang gol.. sbb apa x offside…??? sbb player tu keluar padang tanpa pengetahuan ref.… dan linesmen anggap dia juga adalah pemain pertahanan yg dpt menafikan offside…

khy7 Wrote: ok situasi gini, Pemain A ade dua option ntuk passing thru ball, satu player yg offside,pemain B, manakala sorg lagi player C tidak dlm keadaan offside

Pemain A passing thru ball kat player C, tp bola tersebut deflect plak kat defender pasukan lawan

Bola deflection tu singgah ke player B yang dlm kedudukan offside

adakah offside akan diberikan?? ataupun tidak??

my answer is,shud be offside…sbb yg dpt bola tu dlm keadaan offside even si A nk pass kt si C…

pasal soalan tu mmg offside.. sbb player B tu dah ada dlm kedudukan offside.. dan player A tu nak pass tp deflect dan dpt kat B… so, B ada peluang utk score…  kalau B dlm offside dan dia TIDAK memainkan bola itu secara langsung atau tidak, maka ref akan putuskn x offside walaupun linesmen angkat flag.. ref putuskn x offside sbb x nak delay game…. senang cite nk bg advantage pd team pertahanan… Sengeh

rushdi Wrote: mcm mane klu 2 org pemain
lps perangkap offside..
dgn kate lain sorang bwk bola..
sorang lagi lari ikut..
tiada pemain lawan di depan mereka,
then pemain yg membawa bola, passing kepd pemain yg lari mengikut tu
yg sbnr2nye offside atau tidak pemain tersebut.
cth : A dan B lepas perangkap offside… A bawak bola, dan pass pada B…

kalo sewaktu bola dihantar, :

B berada di kedudukan belakang A (atau bola), tak off-side
B berada di kedudukan selari dgn. A, tak ofsaid…

atau B di depan A (atau bola), offside laaa

UNDANG-UNDANG 11 – OFSAID

Kedudukan Ofsaid

Adalah tidak menjadi kesalahan semata-mata kerana berada di kedudukan ofsaid.

Seorang pemain berada di kedudukan ofsaid jika:
• dia berada lebih hampir dengan garisan gol lawan daripada bola dan pemain lawan yang kedua terakhir.

Seorang pemain tidak berkedudukan ofsaid jika:
• dia berada di kawasan padang permainannya sendiri
atau

• dia berada separas dengan pemain lawan yang kedua terakhir atau

• dia berada separas dengan dua pemain lawan terakhir

Kesalahan

Pemain yang berkedudukan ofsaid hanya dihukum jika pada ketika bola disentuh atau dimainkan oleh pemain pasukannya pada pendapat Pengadil, dia terlibat aktif dalam permainan dengan:

• mengganggu permainan atau

• mengganggu pemain pihak lawan atau

• memperoleh keuntungan dengan berada di kedudukan itu

Tiada Kesalahan

Ofsaid tidak dikira jika pemain menerima bola terus dari:

• sepakan gol

• lontaran ke dalam

• sepakan penjuru

Pelanggaran dan Hukuman

Untuk kesalahan ofsaid, pengadil akan memberi sepakan percuma tidak terus kepada pasukan lawan yang dibuat di tempat mana kesalahan berlaku. (rujuk Undang-undang 13 –Kedudukan Sepakan Percuma)


  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: